Artikler

Så meget strøm bruger kryptovalutaer

Miljø og bæredygtighed kommer oftest op, når man diskuterer et af de største fænomener i nyere tid, Bitcoin. Det er forståeligt, at det kommer frem, fordi mange har hørt om, at Bitcoin bruger meget strøm. Spørgsmålet er bare, hvor meget strøm bruger Bitcoin og hvorfor?

 

Ifølge mediet IT PRO, har lovgiverne i den amerikanske stat New York udarbejdet et lovforslag, der direkte berører Bitcoin mining. Lovforslaget går ud på, at Bitcoin minere i New York skal stoppe med at mine inden for de næste 3 år – med mindre de gennemgår en komplet gennemgang af de miljømæssige forhold i deres mining farm. Hvis man kigger på det fra et miljø-perspektiv er dette en god ting, da det tvinger operatørerne af mining farms til at tage stilling til miljøet – fordi det er ikke nødvendigvis deres første prioritet. Det kan være, at det skaber mere innovation inden for Bitcoin mining, der gør, at man kan få mere energi-venlige Bitcoin miners. Alternativt kan det tvinge Bitcoin til at gå fra Proof-of-Work til Proof-of-Stake eller noget helt andet.

 

Kurserne på kryptovalutaer gør, at det bliver mere attraktivt at mine efter Bitcoins og andre kryptovalutaer. I tider hvor der er en nedadgående trend, er det mindre attraktivt at mine efter Bitcoins, og derfor falder forbruget af strøm på global plan. Det kan ikke altid betale sig at mine Bitcoins i alle lande, hvis prisen kommer under et bestemt punkt. Ifølge den nævnte artikel, tager det cirka 1138 kilowatt timer at producere én Bitcoin. Dette svarer til en gennemsnitlig amerikansk husstands forbrug på 39 dage. Man kan dog forestille sig, at selv om Bitcoin bruger meget strøm, så giver det også mange fordele for samfundet. Måske ikke i Danmark, men i andre samfund hvor det finansielle system ikke er så langt fremme. Det er nemlig ikke muligt for alle folk at få en bankkonto.

Hvorfor bruger Bitcoin egentlig strøm?

Når man skal producere en Bitcoin, skal der bruges strøm. Simpelt fortalt, så når der sendes en transaktion, kommer den ind i en kø med alle andre transaktioner. Miners tager cirka 2000 transaktioner (oftest sorteret efter højeste transaktionsgebyr) og begynder at udregne komplekse regnestykker for at producere det der kaldes for en “block”. Regnestykket er kompliceret, fordi det skal passe med tidligere “block”, så det bliver en kæde – heraf ordet “blockchain” (kæde af blokke). Når en miner har produceret en “block”, bliver denne sat på kæden, transaktionerne er nu udførte, og mineren bliver belønnet med nye Bitcoins. Sådan produceres Bitcoins.

 

Du kender det måske: Når du bruger din computer ting tunge opgaver eller tunge beregninger, bliver den varm og bruger sandsynligvis mere strøm (dit batteri på din bærbare computer drænes eksempelvis hurtigere). Forestil dig en lagerhal med tusindvis af computere, der hele tiden kører på maksimalt load for at lave komplekse regnestykker. Det kræver rigtig meget strøm, og det genererer rigtig meget varme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *