Artikler

Er Viskose et godt alternativ til silke?

Hvad er viskose og viskose stof?

For at kunne sammenligne viskose og silke, så er man nødt til først at vide, hvad viskose er. Som de også skriver på GreenTown, så bliver viskose ofte brugt som en erstatning for silke, hvorfor det også giver god mening at sammenligne de to stoftyper. Ordet viskose kommer af metoden, som bruges til at lave materialet. Viskose stof kommer fra cellulose fra blandt andet bambus, der omdannes til en tyktflydende væske, og hvis man oversætter ordet ‘tyktflydende’ så får man ‘viscous’, der så bliver til ordet viscose – også stavet viskose. 

 

Lyn-historien om viskose stof:

Når viskose laves til stof, så minder det oftest om silke, men afhængigt af behandlingen, kan det også minde om noget, der er tættere på bomuld eksempelvis. Grunden til at man forbinder viskose med silke er, at der i 1800-tallet var en stor mangel på silke, der i forvejen var dyrt. Så for at lave et alternativ, som almindelige borgere faktisk kunne betale, så opfandt man viskose, og det blev meget populært til f.eks. kjoler – primært fordi stoffet er markant billigere og det føles næsten på samme måde. 

Følelsen af viskose og silke

En af de mest kendte kvaliteter ved silke er, at det er blødt og lækkert at røre ved. Det er ikke for ingenting, at man siger, at noget er ‘silkeblødt’. Derfor er det også imponerende, at et semisyntetisk tekstil som viskose føles næsten lige så blødt som silke, og i de fleste tilfælde, ville man nok ikke kunne mærke forskel. Jeg er også vild med min morgenkåbe i viskose stof, da det er rart at have noget blødt på, når man slapper af i weekenden. 

Praktiske ulemper og fordele

Silke og viskose har faktisk begge to mange af de samme fordele og ulemper. Fordelene er som nævnt, at begge materialer er meget bløde, men en anden fordel ved viskose er så, at det billigere at lave. Begge materialer skinner også naturligt og har et flot fald. Ulemper som både silke og viskose er så, at begge materialer falmer, hvis de udsættes for meget lys, og både viskose stof og silke krøller også nemt. Silke og viskose kan også krympe i vask ved for høje temperaturer, så det er også noget man skal passe på.

 

Bæredygtighedsproblemer ved viskose

Både silke og viskose er helt bionedbrydelige materialer, men viskose gennemgår dog en del kemisk behandling, der udleder svovlkulstof. Derfor er det ikke kun godt, at viskose er blevet så populært et materiale, da der findes grønnere alternativer.

Kommentarer lukket til Er Viskose et godt alternativ til silke?