Artikler

Fordele og ulemper ved varmepumper

Fordele og ulemper ved varmepumper

En varmepumpe er en bæredygtig opvarmningsløsning, fordi den udnytter den energi, som allerede findes naturligt i luften eller i jorden og omsætter denne energi til varme i din bolig.

Det er en opvarmningsløsning til din bolig, som bruger vedvarende energi, hvilket betyder, at den udnytter den form for energi, som aldrig slipper op. En varmepumpe er derfor meget mere skånsom overfor miljøet, fordi den bidrager til en reduktion af vores udledning af drivhusgasser til forskel fra fossile brændstoffer.

Der findes tre forskellige slags varmepumper, som hver især har sine fordele og ulemper. En luft til vand eller luft til luft varmepumpe udnytter den energi, som findes i luften (solenergi) og omsætter denne til varme. En jordvarmepumpe udnytter i stedet den energi, som findes i jorden og omsætter denne til varme.

 

Fordele ved en varmepumpe

Fordelene ved en varmepumpe er mange, og omfatter blandt andet det miljømæssige aspekt, som beskrevet ovenfor, samt det, at du kan spare penge ved at udskifte din nuværende varmeløsning med en varmepumpe.

Der er ingen tvivl om, at en varmepumpe er en mere energivenlig og bæredygtig varmeløsning, der giver dig et bedre indemiljø og mindsker din elregning. Faktisk vil du i langt de fleste tilfælde kunne halvere din årlige varmeregning ved at skifte til en varmepumpe. Især luft til vand varmepumpen vil kunne give dig en stor besparelse.

Endnu en fordel ved at skifte til en varmepumpe er, at du kan få energitilskud fra Energistyrelsens energipulje, fordi du skifter din nuværende løsning ud med en varmepumpe. Tilskuddets størrelse afhænger af din boligs størrelse og planløsning.

 

Ulemper ved en varmepumpe

En af de helt store ulemper ved en varmepumpe er, at den kan være en ret dyr fornøjelse at installere i dit hjem.

Luft til vand varmepumpen er dog billigere at installere end jordvarmepumpen, men så snart den er monteret vil jorden eller luften levere den største del af energien til varmeudgifterne. Dette er ganske gratis og til stor fordel for miljøet.

Besparelsen kan faktisk være så høj, at investeringen i en varmepumpe kan være tilbagebetalt på bare få år.

 

Lovpligtig service på varmepumpe

Hvis du vælger at få installeret en varmepumpe i dit hjem, så skal du huske, at det er lovpligtigt med en serviceaftale på din varmepumpe.

Serviceaftalen er din garanti for, at varmepumpen altid fungerer korrekt.

Til et eftersyn af varmepumpen vil du få besøg af en VE-godkendt installatør, der vil lave en funktionstest af pumpen, samt afprøve og kontrollere, at alt virker som det skal. Samtidig vil han sørge for at rense den.

Kommentarer lukket til Fordele og ulemper ved varmepumper